Chronic Disease Clinic

Tiloissamme toimii myös kroonisten tautien ja tulehdusten hoitoon perehtynyt Chronic Disease Clinic. Klinikalla on monen vuoden kokemus muun muassa borrelioosin ja sen liitännäisinfektioiden ja väsymysoireyhtymä CFS:n hoidosta. Apua saa myös painonhallintaan ja liikuntaan liittyvissä ongelmissa.

CDC:n tavoitteena on aina kokonaisvaltainen hoito, jossa tärkeällä sijalla on diagnostiikka ja potilaan terveydentilan kokonaisvaltainen arviointi. Pitkään jatkuneiden oireiden taustalla voi olla hyvin erilaisia syitä, jolloin potilaan terveydentilan tutkiminen ja diagnosointi nousee ensiarvoisen tärkeäksi.

Lääkehoidon lisänä ja tukena annetaan ravinto- ja ruokavaliosuositukset, yksilölliset kuntoutusohjeet sekä monipuoliset tuki-/oheishoidot. Jokainen potilas kattavan hoitosuunnitelman, joka toteutetaan aina klinikalla. Mahdollisen borrelioosin ja sen liitännäisinfektioiden hoidon pitää olla monipuolista, jotta paranemisprosessi on nopea ja oireet saadaan mahdollisimman tehokkaasti hallintaan.

Useasti borreliainfektion jälkeen esiintyy kuukausienkin ajan moninaisia oireita. Tämä itsessään ei ole merkki jatkuvasta tulehduksesta, joten mikrobilääkehoitojen tarve täytyy arvioida huolella.

Klinikan palveluihin kuuluvat monipuoliset laboratoriopalvelut. Niissä teemme yhteistyötä saksalaisten (Infectolab, ArminLabs ja GanzImmun), amerikkalaisen IGeneX:n sekä tanskalaisen Nordic Laboratoriesin kanssa. Luonnollisesti myös kaikki Suomen laboratorioiden testit on saatavissa klinikan kautta.

Katso tästä CDC:n potilaille suunnatusta laboratoriotutkimuspaketista.

Milloin hoitoon?

Kuten lähes kaikissa sairauksissa, niin mahdollisen borrelioosin hoidossakin sairaus on paras hoitaa mahdollisimman nopeasti. Jos olet saanut punkin pureman tai epäilet saaneesi sellaisen, niin ole yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Voiko borrelioosi kroonistua?

Tämä on tällä hetkellä yksi kiistellyimpiä aiheita lääkäripiireissä. Totuus on, että kenelläkään ei ole täysin tarkkaa ja pitävää tutkimustietoa. Suomessa on pääosin vallassa näkemys, jonka mukaan krooninen borrelioosi on vähintäänkin epätodennäköinen. Tämän vuoksi diagnostiikassa pitääkin mielestämme tarkastella potilaan terveyttä kokonaisuutena ja monien osatekijöiden summana.

Kiistanalaisesta kroonistuneesta Lymen borrelioosista voit lukea hyvän artikkelin DuoDecimin sivuilta

Puutiaisaivotulehdusrokote (TBE)

Hae itsellesi rokotesuoja punkkien välittämää puutiaisaivokuumetta vastaan hintaan 55 €/pistos (toimisto- ja toimenpidemaksu sisältyvät hintaan).

Rokotuksesta käytetään yleisesti nimeä punkkirokote, mutta se suojaa kuitenkin ainoastaan puutiaisaivotulehdukselta - ei borrelioosilta. Rokote on suositeltava paljon luonnossa aikaa viettäville ihmisille.

Perussuojaan kuuluu kolme pistosta lihakseen annettuna. Kaksi ensimmäistä pistosta olisi hyvä antaa talvikuukausina ennen punkkikautta 1-3 kuukauden väliajalla ja kolmas pistos seuraavana talvikautena. Täysi suoja on voimassa toisen annoksen jälkeen kahden viikon kuluttua.

Rokotussarjaa voidaan tarpeen mukaan nopeuttaa.

KENELLE PUNKKIROKOTE EI SOVI?
Vakava kananmuna-allergia tai vakava allerginen reaktio aiemmin saadulle TBE-rokotteelle voivat olla vasta-aiheena rokottamiselle.

ROKOTTEEN SIVUVAIKUTUKSET
Sivuvaikutusten määrä on sama kuin muillakin rokotteilla. Saattaa ilmaantua huonovointisuutta, päänsärkyä, väsymystä, lyhytaikaisia paikallisoireita, joskus jäsenien särkyä ja imusolmukkeiden turvotusta.